top of page
53031269420_fdcce9ce22_o (2).jpg

BUM DITTY

old time folk

Bum Ditty: Welcome

CONCERTS // JAMS // TALLERS

Bum Ditty més que un grup és un projecte que neix a finals de l’any 2017 quan Ned Somerville i Joana Gumí es coneixen en mig d’una jam Bluegrass, els dos tocant un tema de l’estil Old Time (desconegut a Catalunya). Des d’aquesta trobada, els dos músics han divulgat l’estil arreu del país, a través de concerts, jams i tallers (tan de dansa com de música) que han anat organitzant. El pilar de Bum Ditty són ells dos, Ned i Joana, però el projecte està format per moltes persones.

Bum Ditty: About

4 FORMACIONS DE CONCERTS:

BUM DITTY (DUO)

Ned Somerville i Joana Gumí ofereixen un recull de repertori tradicional de les muntanyes dels Apalatxes (Old Time) a duo cantant i acompanyant-se del violí, banjo, guitarra i un “instrument” particular típic de l’estil, conegut a Amèrica com el Flatfooting, una dansa percutiva amb els peus. Els concerts tenen també una part didàctica on es parla de les arrels de la música des dels immigrants irlandesos i escocesos (amb els seus violins) i els africans esclavitzats (amb els seus banjos) i la fusió que va sorgir.

_MG_2359.JPG
Ditibums-4 (1)_edited.jpg

BUM DITHREE

Sebastià Gris s’afegeix al duo amb la guitarra i el banjo per oferir també unes cançons tradicionals de l’estil Old Time i també Bluegrass amb unes melodies més innovadores i fusionades amb la música neo-tradicional. Com a trio, transmeten la “santa trinitat” de l’Old Time (banjo, violí i guitarra), però també ofereix sonoritats menys conegudes com ho seria una cançó a tres banjos.

BUM TITIS

Format per les germanes Diaz (Claudia i Pati), les germanes Bosser (Lola i Rita) i la Joana Gumí, les 5 noies ofereixen un repertori, generalment oblidat i aparcat, de l’estil Old Time i Bluegrass escrit únicament per dones. Amb aquest projecte el que volen és visibilitzar el paper de la dona a la música, i encara més en aquests estils que ha estat, i encara ara, sempre liderat per homes. Han fet un estudi de recerca amb cançons antigues com per exemple de la cantautora i propulsora Ola Belle Reed, i també fan un recull de cançons d’altres referents actuals com ho són les Rising Appalachia, I’m With Her, Tatiana Hargreaves... i moltes d’altres.

WhatsApp Image 2023-10-12 at 11.44_edited.jpg
20220309_Bumditty_00053_EduardGuerra.JPG

BUM DITTY (GRUP)

Amb aquesta formació més moderna i festiva, Bum Ditty pretén acostar als joves una nova fusió: Old Time amb la música moderna, utilitzant els instruments típics de l’estil com ho són el violí i el banjo i  instruments que no ho són, com el baix elèctric i la bateria. El quintet és format per Cala Quintero (al baix elèctric i la veu), Sebastià Gris (a la guitarra, banjo i veu), Pau Gurpegui (a la bateria, guitarra i veu), Ned Somerville (al banjo, violí, guitarra i veu) i Joana Gumí (al violí, banjo, acordió diatònic i veu). Sense perdre les arrels, es presenta un repertori de nova creació en català juntament amb alguns temes tradicionals dels Appalaches amb lletra en català també, on es busca una nova sonoritat. 


La majoria de temes que ofereixen són ballables per tant encaixen tant en un marc de festa major com en un ball folk on el públic hi pot ballar cercles, xampanyes, xotis, vals, mazurques… i inclús fan una petita mostra de “square dance”, ensenyant dues danses en directe als concerts, fet que sempre engresca i motiva al públic.


DISC

El grup Bum Ditty va guanyar el Concurs Sons de la Mediterrània, a la fira de la mediterrània de Manresa l’any 2022 i un any més tard hi han presentat el seu primer treball discogràfic: De l’1 al 10 molt xulo. Aquest ha tingut un èxit rotund esgotant així totes les còpies físiques el mateix dia de presentar-lo.

La Complexitat i delicadesa musical de les cançons que ofereixen fa que el repertori de Bum Ditty també sigui ric i interessant per un oient més crític i entès per la música, és per això que també han tocat a festivals de butaca i inclús han impartit tallers de música a diferents cursos de folk on s’hi aprenia el seu repertori.

Prova-15-(definitiva).jpg
Bum Ditty: News
Bum Ditty: Instagram

JAMS

Des de que va néixer Bum Ditty aquest ha volgut acostar l’estil i fer-ne partícip a tots els qui ho volen. És per això que han organitzat nombroses jams obertes on pedagògicament, i sense interès econòmic darrere, han ensenyat repertori i la manera tradicional de tocar aquest estil (els instruments s’han d’afinar d’una manera concreta, per exemple).


Les jams organitzades per Bum Ditty són totalment inclusives; mai s’ha deixat de banda a ningú, jutjat, ni tingut cap mena de discriminació pel nivell musical del participant, fets que es troben a algunes altres jams de folk al país. T’hi pots apuntar amb l’instrument que vulguis, els tradicionals i típics de l’estil són el violí i el banjo però hi són benvinguts tots, al llarg dels anys s’hin ha afegit violoncel·listes, percussionistes, flautistes, contrabaixistes, clarinetistes, mandolinistes, pianistes... inclús una noia que tocava el didjeridú i la tuba.  


Aquestes van començar l’any 2018 a l’Horta Alliberada de sants, on dues vegades al mes s’hi feien els encontres musicals. Al llarg dels anys també han organitzat jams en participació amb altres col·lectius de Barcelona com per exemple El Jardí de la Julieta (Sant Andreu), Can Masdeu (Nou Barris), la Lleialtat Santsenca i Can Batlló (Sants).

Actualment les jams s’han traslladat a La Floresta, al Forn Cultural, cada dijous de 20h a 22h, anomenades Old Times Sessions

Bum Ditty: Welcome
Bum Ditty: Instagram

TALLERS

La dansa és una part molt important, per no dir essencial, de l’estil Old Time. Hi és present com un instrument més (amb el Flatfooting),  amb els balls coreogràfics o també els balls folks, més coneguts com “squaredences”. Els típics encontres (aquí li’n direm “ball folk”) on ens agrupem un grup de gent i ballem danses que sabem sobre les melodies que toquen des de l’escenari (com ho serien cercles cerclesians, xotis, xampanyes...), a amèrica tenen un concepte que funciona d’una altra manera: square dance.

Allà existeixen un munt de balls diferents, i la gent quan va als square dances no hi va per ballar les danses que sap sinó que hi va per aprendre-les al moment i passar-s’ho bé, com si es tractés d’un joc. Hi ha una figura que no tenim aquí: el “caller”, és l’encarregat/da d’ensenyar cada dansa. Fa una breu explicació de com funciona la dansa (formada típicament per quadrats de 4 parelles, a vegades en cercle i inclús línies) explicant els passos bàsics. Tot seguit els músics toquen (música instrumental) i el “caller” canta els passos de dansa que han d’anar fent els balladors, sempre jugant i improvisant algun pas. És molt divertit perquè no saps mai què ballaràs, has d’estar sempre atent a la figura del “caller”  i no caus en la monotonia de ballar sempre el mateix.


El Ned, que ha après i crescut en ambients on s’hi feien square dances, ha organitzat varis tallers de dansa, acompanyat de músics de Bum Ditty, on la gent ha pogut aprendre els passos bàsics del Flatfooting i alguna dansa típica que es balla als Appalaches.

Actualment, un cop al mes, Bum Ditty organitza square dances on el Ned fa de “caller” i és acompanyat per músics de Bum Ditty i Old Time Sessions (un projecte que dóna possibilitat als músics que més freqüentment assisteixen a les jams organitzades per Bum Ditty on toquen el repertori après en aquestes). 

Bum Ditty: Welcome
Bum Ditty: Videos
Bum Ditty: List

PARTICIPA!

APUNTATE

Inscribete en un taller o classe particular, o apuntate a una jam! Para saber lo que estamos ofreciendo actualmente escribenos un mensaje y te informamos de todo.

ORGANIZA

Queres montar una jam? Buscas musica en vivo y buena ambiente para tu evento? Cuenta con nosotros!

PATROCINA

Ayúdanos seguir adelante con el proyecto de promover la música social y participativo y pilla algo de nuestra merxandaising amaising!

Bum Ditty: Pro Gallery
Bum Ditty: Contact

CONTACTE

Per a més info, o per organitzar un esdeveniment amb nosaltres, envia'ns un missatge a bumdittymusic@gmail.com o omple el formulari:

Yeehaw!

bottom of page